Cuperoza e dată de dilataţia exagerată a vaselor de sânge de la nivelul feţei, ceea ce face ca faţa să se înroşească, dar permanent (nu temporar). Acest lucru face ca, din an în an să fie din ce în ce mai “colorată”: iniţial este rozalie ca în forme mai grave să devină de un roşu intens.
Vasele se pot închide atât cu IPL (Lumina Intens Pulsată) având selectivitate pentru pigmentul roşu (hemoglobinic) din vas pe care îl coagulează. Adică: lumina e convertită în căldură care este atrasă preferenţial de tot ce are culoare, în acest caz de sângele din vase.
Acest aspect îl face să se coaguleze, să blocheze vasele şi, în următoarele săptămâni, să ducă la resorbţia vaselor cu sânge şi deci la albirea tenului.
Interesant este că are şi efect de “strângere” a fibrelor de colagen dar şi de micşorare a porilor.
O singură şedinţă are efect vizibil, dar nu este suficientă. Sunt necesare minim 2-3 şedinţe. Numărul de şedinţe depinde de stadiul clinic în care este surprinsă cuperoza, dar şi de sensibilitatea individuală a pielii, de fototipul cutanat şi de bolile asociate. O persoană mai albă la faţă se tratează în mai puţine şedinţe decât una cu un tip de piele mai închisă la culoare, astfel tratamentele sunt personalizate în functie de problema fiecărei persoane.